Bez cibule a cesnaku sa v kuchyni jednoducho nezaobídeme. Ak tieto plodiny pestujeme na svojej záhradke, sme v poriadnej výhode. Krásne a zdravé plody určite potešia každého pestovateľa. Dôležité je však aj ich správne uskladnenie.

česněk

CESNAK
 
Aby nám cibuľa vydržala čo najdlhšie, je dôležité aj jej samotné pestovanie. Vo všeobecnosti sa lepšie skladujú plody, ktoré sme vysiali zo semien. Ak používame sadzačky, mali by sme cibuľu skonzumovať čo najskôr. Pri uskladnení by sa najskôr iba pokazili.  
Dôležitá je aj pôda. Ak budeme cibuľu pestovať v ťažkej a kyslej pôde, ovplyvní to aj skladovanie. Vhodná je neutrálna, hlinitá, alebo piesčitá zemina bez nadmerného obsahu dusíka.
Pokiaľ sa chystáte cibuľu odložiť na horšie časy, mali by ste ju zbierať až keď vňať úplne vyschne a ľahne. Pred tým je táto zelenina totiž ešte nezrelá.
Najlepším spôsobom uskladnenia je, ak cibuľu zviažeme do zväzkov. Môžeme z nej upliesť veniec, alebo korbáč. Viažeme až vtedy, keď plody poriadne preschnú. Môžeme ich vybrať zo zeme a nechať ležať priamo na záhone, lepšie je však to,  ak ich umiestnime do suchého interiéru. Dážď, ale i ranné hmly by schnutie poriadne predĺžili.
 Zväzky by mali byť vždy zavesené. To zabezpečí dobré prúdenie vzduchu. Miestnosť kde budeme cibuľu skladovať, by mala byť dostatočne vetraná a suchá. Ideálna teplota je približne nula, až dva stupne Celzia. Nikdy však nesmie v miestnosti mrznúť, pretože by zhnila.
Pri dodržaní všetkých vyššie spomenutých zásad, vám dobre vysušená a uskladnená cibuľa vydrží pokojne dva roky, ale i dlhšie.
 

cibulue
 
CESNAK
 
Cesnak skladujeme v podstate rovnakým spôsobom. Rozdiel je v čase zberu. Zo záhona by sme ho mali odstrániť pred tým, ako sa strúčiky začnú rozpadávať. Vôbec nezaškodí, ak nebudú plody úplne zrelé. Po zozbieraní ich necháme taktiež poriadne vyschnúť a zavesíme na chladné a dobre vetrané miesto. Teploty tesne pod nulou, skladovanému cesnaku neublížia, práve naopak, zvýraznia jeho typickú vôňu.