Pre niektorých ľudí je ryža, jednoducho ryža. V skutočnosti však poznáme niekoľko druhov tejto plodiny. Každý z nich sa hodí na prípravu iných pokrmov, má rozdielnu dĺžku prípravy, chuť a aj vôňu. Ak sa naučíte ryžu používať správne, vaše jedlá budú na omnoh vyššej úrovni.
 
rýže

Carnaroli a Arborioryža sú druhy, ktoré sa hodia na prípravu rizota. Obe odrody sú krátkozrnné a obsahujú nadmerné množstvo škrobu. Preto sú po uvarení husté a krémové, čo pri rizote vyslovene potrebujeme. Ide o ryžu, ktorá potrebuje svoj čas. Musíte ju preto variť pomerne dlho, minimálne pätnásť až dvadsať minút a v dostatočnom množstve vody, pretože škrob funguje doslova ako špongia. Okrem rizota si z z týchto dvoch odrôd môžete pripraviť napríklad ryžovú kašu, alebo nimi zahustiť polievku, či omáčku.
 
Pokiaľ potrebujete jedlo pripraviť naozaj rýchlo, ako prílohu zvoľte ryžu basmati. Uvaríte ju za približne desať, maximálne pätnásť minút. Obsahuje menej škrobu, preto sa nelepí ako prvé dva spomínané druhy. Najviac sa hodí k mäsu, či grilovanej zelenine, výber je však v podstate na vás. Táto ryža má veľmi príjemnú zemitú vôňu a spomedzi všetkých druhov obsahuje najviac minerálov. Je totiž pestovaná iba na niekoľkých miestach v Indii a Pakistane, kde sa na zavlažovanie polí používa výhradne voda s ľadovcov.
Čo sa rýchlosti prípravy týka, je podobná aj jazmínová ryža. Ide o veľmi jemný druh s výraznou vôňou. Je ideálna do ázijskej kuchyne. Ak ju chcete podávať k mäsu buďte opatrní, pretože je naozaj aromatická.

basmati
 
Pokiaľ chcete variť zdravo siahnite po celozrnnej ryži. Úplnou vitamínovou a minerálnou bombou je však ryža červená, ktorá nie je lúpaná. Kvôli tejto skutočnosti však jej príprava trvá minimálne pol hodiny. S varením obedu, preto začnite o čosi skôr. Môžete ju použiť ako prílohu k mäsu, rybám, či zelenine. Ak obľubujete zdravé rizoto so strukovinami, na jeho prípravu použite určite tento druh ryže.